Betöltés...
 

GYIK


1.Mi kell ahhoz, hogy egy külföldi gyártótól közvetlenül rendelhessek?

Az Európai Unión belüli áruforgalom ÁFA (mentesség) elszámolásának érdekében a kereskedő partnereknek Uniós Adószámmal kell rendelkezniük. Az adószám a HU betűk után írva a cég meglévő adószámának első 8 karaktere, mely akkor kerül nemzetközi nyilvántartásba, ha az APEH-nél bejegyeztetik. (Rövid idő alatt elintézhető!)

2.Mikor érdemes a vállalkozásomnak közvetlenül a gyártótól vásárolnia?

Ha a gyártó által kínált kollekció vevőkörének ízlését, igényeit jól tükrözi, és előreláthatóan folyamatos kapcsolatot kíván kialakítani, a közvetlen kapcsolat jelentős árelőnyökkel jár. A magyar képviselettel rendelkező gyártók új kollekcióikat rögtön a megjelenés után eljuttatják partnereiknek, ezért az új irányzatokról "első kézből" értesülhetnek.

3.Mik a feladatai gyári képviseleteknek?

A gyári képviseletek egyfajta "hidat" alkotnak a gyártó és a fogyasztó között, amelyen a "termék" és a hozzátartozó információ a lehető legrövidebb idő alatt rendeltetési helyére jut. A gyári képviseletnél megtalálhatóak a cégek termékmintái, hivatalos gyári árlistái, esetleges reklamáció esetén hatékonyan tud a gyár felé intézkedni. A gyári képviselet általában indulás után már nem követi a termék útját a felhasználóig, de felhasználó rendelkezésére bocsátja a fuvarlevélszámokat, melyek alapján a többnyire az Interneten folyamatosan nyomon követhető az áru útja. A gyári képviseletek tevékenységére nem jellemző a termékek nagy volumenű forgalmazása.

4.Milyen előnyöket biztosít nagykereskedőknek egy olyan gyár, amelyik kisebb vevőknek is szállít?

A nagykereskedőket mindig megilleti a legkedvezőbb ár, a kedvező fizetési határidő, a termék promóciójának nagyfokú segítése. A nagykereskedő partnerek mindig elsőként értesülnek az újdonságokról és megfelelő értékesítési nagyságrend garantálása esetén számos termékre kizárólagosságot szerezhetnek. Ugyanakkor tény az, hogy a gyártók partnereiket az alapján ítélik meg, hogy milyen rendszerességgel milyen volument vásárolnak Tőlük. Sok esetben egy "hűséges" közvetlen partner éves forgalma meghaladhatja egy ritkán vásárló nagykereskedőét. Ezért egyre inkább az a jellemző, hogy a gyártók kialakítanak egy második árlistát is, mely valamivel magasabb árakon elérhetővé teszi a termékeket. Lényeges eltérés még az árban az egységnyi termékre (pl. 1 m anyag) eső szállítási díj, amely nagykereskedők esetén minimális.

5.Gyári kapcsolat esetén mi az a minimum érték, amennyiért vásárolnom kell?

A gyártók különböző üzletpolitikákat követnek, részben attól függően, hogy termékeiket mennyire tudják rugalmasan kiszolgálni, illetve, hogy milyen ügyfélszolgálati kapacitást hajlandóak a rugalmas szállítás érdekében létrehozni. Ezért a minimális rendelési érték a partnerek között változó.

6.Mennyi időt kell várni az áru megérkezéséig?

Partnereink többsége jelentős raktárkészlettel rendelkezik, ezért a rendelések pár napos feldolgozása után már tudja is indítani az árut. Spanyolországból a kamionos szállítás, indulási naptól függően 7-10 nap, a kisebb küldemények maximum 1 hét alatt megérkeznek. Az Olaszországból történő kamionos szállításra elég 4 napot számolni.

7.Megdrágítja-e jelentősen a gyári árhoz adódó szállítási díj az áru teljes beszerzési árát?

A logisztikai cégek versenyének hatására a nemzetközi szállítási díjak egyre csökkennek. Partnereink folyamatosan dolgoznak azon, hogy stratégiai szövetségeket alakítsanak ki szállító partnereikkel és ezáltal a legkedvezőbb áron juttassák el a termékeket a megrendelőkhöz.